Idag tänkte jag testa att göra ett valnötsbröd som jag hittade i tidningen Gourmet (nr 11 2008) från Kaxås Vedungsbageri
Fördeg kväll 1:
60 g kallt vatten
4 g jäst
90 g vetemjöl
1 g salt
Blandade vatten, jäst och vetemjöl och körde i degblandare 8 min på låg hastighet. Sedan tillsatte jag saltet och knådade degen ytterligare 5 min. Fick jäsa i kyl i 1 dygn.
Kväll 2:
fördegen från kväll 1
400 g vatten
450 g vetemjöl
75 g grahamsmjöl
75 g fint rågmjöl
12 g jäst
30 g olivolja
12 g salt
150 g valnötskärnor
Blandar vatten, mjöl, jäst och fördeg i degblandare 5 min. Tillsätter oljan och knådar ytterligare 5 min. Tillsätter salt och kör degblandaren lite snabbare ytterligare 5 min.

Täck över och låt degen jäsa 1 timme.
Tar upp degen från ett mjölat bakbord och delar i två delar. Rullar bollar och låter dem vila 10 min.
Formar sedan 2 avlånga bröd som får jäsa i ca 45 min. Sätter ugnen på 275 grader.
Lassar in bröden i ugnen och häller vatten på en plåt som placeras längst ner i ugnen. Nu får vi se hur det går, enligt receptet ska det ta ca 45-50 minuter. Efter 10 min sänks värmen till 200 grader och då sätter jag i termometern och gräddar till 98 grader.
Det tog ca 30 min. Höjde gradantalet till 99 och då tog det 6 minuter till så totalt ca 35 gräddade jag bröden.
Nu får de svalna...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar