fredag 2 oktober 2009

Rödbetsbröd

Jag har fått lite fina rödbetor som jag inte använt mig av. Så jag tänkte att man kanske kunde använda dem till bröd. Jag surfade runt och hittade ett recept som jag i princip har följt. Så här har jag gjort:

Dag 1 kväll

Rödbetsbas (kväll dag 1):
350 g rödbetor
50 g honung
50 g vatten
0,5 msk kummin

Surdeg (kväll dag 1):
100 g rågsurdegsgrund
300 g rödbetsavkok
180 g rågmjöl (fint)

Rödbetsbasen:
Skala, dela och koka rödbetorna mjuka i vatten så att det täcker dem gott och väl, spar spadet från koket.
Rosta kummin i en torr stekpanna.
Rör ut honungen med 50 g av det heta avkoket och mixa tillsammans med rödbetor och kummin. Låt svalna och ställ i kylskåp över natten.

Surdeg:
Blanda rågsurdegsgrund, (avsvalnat!) rödbetsavkok och rågmjöl i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten. Surdegen hade inte tagit sig så jag låter den stå till kvällen.

Dag 2:
Surdeg, enligt ovan
Rödbetsbas, enligt ovan
200 g filmjölk
600 g vetemjöl
100 g rågmjöl (grovt)
5 g jäst
15 g salt

Lägg degen i en oljad plastlåda och vik gärna ihop den 2-3 gånger under första halvan av jäsningen. Låter degen kalljäsa klart ute över natten.

Sätter ugnen på 275 grader, ugnen ska alltså hinna bli rejält varm innan bröden ska gräddas. Degen stjälps på ett mjölat bakbord och delas i två. Sedan formar jag två runda bröd, viker ihop kanterna mot mitten. Ugnen är var så bröden skjuts in. Efter 10 minuter säker jag temperaturen till 200 grader. Sätter i en stektermometer och låter bröden gräddas tills temperaturen blir 98 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar