söndag 13 september 2009

Ciabatta på vetesurdeg

Photobucket

Testar att idag att baka ciabatta på vetesurdeg enligt ett recept från Martins blogg. Tanken är att använda detta bröd till lördagens middag så det kommer att serveras soppa och bröd till förrätt. Vi får se om det funkar.

Dag 1 kväll
100 g vetesurdegsgrund
100 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Rör ihop i en bunke. Sätt på plast och låt stå i rumstemperatur i sådär 20 timmar.

Dag 2, kväll
Surdegen från gårdagen
550 g ljummet vatten
750 g vetemjöl special
35 g salt

Blanda allt utom salt i degblandare och kör på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter på högre hastighet.

Photobucket

Så här ser degen ut när den kommer från degblandaren. Lagd i en inoljad plastlåda (jag tog olivolja denna gång). Låt jäsa i rumstemperatur i ungefär tre timmar.

Under den tiden viker du degen tre gånger (varje halvtimme); först uppifrån och nerifrån, sedan från sidorna. Det är inte så noga hur det går till, men du ska känna att du liksom spänner degen.

Efter cirka 1 tim och två ihopvikningar ser degen ut så här:

Photobucket

Efter totalt tre timmars jäsning formade jag bröden.

Photobucket

Lägg på en handduk och låter bröden jäsa cirka 40 minuter. (Efter ca 20 minuter kan man sätta in den ena laddningen i kylen och låta dem stå där tills de första är gräddade.) Under tiden, sätt ugnen på 275° med en plåt på nedersta hyllan och en i mitten.

Skjutsa in bröden i ugen. Grädda tills bröden fått fin färg. Jag var nöjd redan efter 15 minuter.

Photobucket

Bröden blev goda men väldigt sega. Så jag tror jag testar något nytt till lördagens soppa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar