söndag 13 september 2009
Kaxing från Kaxås Vedugnsbageri
Nu har jag provat att baka ett bröd från Kaxås Vedugnsbageri som de kalla Kaxing. Så här gjorde jag.
Dag 1 morgon
920 g ljummet vatten
1,5 msk färdig rågsurdegsgrund
350 g rågkross
60 g solroskärnor
50 g linfrö
60 g 4-kors kross
Rör ihop alla ingredienser och låt stå till kvällen.
Dag 1 kväll
200 g ljummet vatten
25 g jäst
450 g vetemjöl special
450 g grovt rågmjöl
50 g salt
180 g sirap
Blandar samman alla ingredienser utom salt och sirap. Kör 10 min i degblandare.
Blandar sedan i salt och sirap och kör ytterligare 7 min i dagblandaren. Därefter lägger jag degen i en oljad plast låda med lock och låter jäsa ca 2 tim.
Efter ca 2 tim delar jag degen i fyra delar och fyller 4 stycken smorda brödformar. Låter jäsa ytterligare 2 timmar. Sedan ställer jag in dem i kylen för det blir för sent att grädda dem på kvällen.
Morgon dag 2 så tar jag fram brödformarna och sätter på ugnen på 200 grader. Efter ca 1 timme så kör jag in bröden i ugnen. Sätter timer på 45 minuter. Efter ca 40 min sätter jag i en stektermometer.
När gradantalet blir 98 grader är brödet klart att tas ut. Låter dem vila i formarna ca 10 min innan jag vänder ut dem på ett galler.
Smakar av bröden till frukost.
Omdöme: gott bröd som jag gärna gör igen, men då kan jag tänka mig att göra halv baksats.
Etiketter:
Kaxås Vedugnsbageri,
Linfrö,
Rågkross,
Rågsurdeg,
Solroskärnor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar