Idag testar jag att göra pizza. Har satt en vetesurdegsgrund och gjort en tomatsås. Så här kommer jag att beskriva hur jag gör. Receptet kommer från Martins Blogg
Dag 1 kväll
Surdeg
50 g surdegsgrund
100 g vetemjölspecial
100 g vatten
Blandar ihop ingredienserna i en bunke och lägger plast på och låter stå över natten. Så här ser surdegsgrunden ut när den är ihopblandad
Tomatsås:
1 lök
2 stora vitlöksklyftor
2 msk vitt vin
1 msk tomatpuré
500 g passerade tomater
1 msk honung
1 tsk sambal oelek (om man vill)
oregano
salt peppar
1) Fräser lök och grovhackad vitlök
2) Häll i vin, tomatpuré, passerade tomater och honung och låter detta puttra ca 1 timme.
3) Tillsätter sedan kryddor och mixar tomatsåsen slät.
Låter stå till dagen efter då den ska användas till pizzan.
Dag 2 Förmiddag
Surdegen från gårdagen
400 g vetemjöl special + 100 g till
300 g vatten
en liten hörna jäst, kanske 2–3 gram
15 g salt
Blandar allt och kör i degblandaren ca 12 min. Jag tyckte att degen var allt för kladdig och beslöt att sätta till 100g vetemjöl till. Jag kör degen ytterligare 5 minuter i degblandaren. Nu känns den mycket bättre tycker jag. Mer hanterbar men fortfarande lös. Låter degen vilan en stund.
Degen upplagd på ett mjölat bakbord. Delar degen i två delar och formar varje del till en boll som jag lägger i två degskålar med olja i botten. Dessa får sedan jäsa i kylskåp minst 1 dygn. Om degen inte uppnått dubbla storleken när du ska baka pizzan ta fram och låt jäsa i rumstemeperatur tills debbel storlek uppnåtts. Man kan ha degen i kylen upp till 6-7 dagar.
Idag är det skinka, tomat, zucchini, champinjoner, mozzarella och riven ost som gäller.
In i ugnen på 275 grader i pizzaläge som jag har på min ugn. Gräddas tills pizzan fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar